Her er 10 gode allergivenlige hunderacer for dig med allergi

Her er 10 gode allergivenlige hunderacer for dig med allergi

Forfatterens synspunkter er helt og aldeles hans, eller hendes egne, og afspejler muligvis ikke MUY's synspunkter.

Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side

Findes der egentlig allergivenlige hunde?

Det helt korte svar er nej. Det er vigtigt at huske på, at der desværre ikke findes hunderacer som er 100% allergivenlige. Når man snakker om allergivenlige hunde, så betyder det hovedsagligt at en hunderace er mindre tilbøjelig til at forårsage en allergisk reaktion. Din, eller jeres bedste mulighed for at undersøge om en hunderace kan fungere i ens hverdag uden at forårsage allergiske symptomer, er ved at besøge en opdrætter eller ven som har hund, og tilbringe tid med den enkelte hund.

Man bør så vidt muligt undgå at skynde sig med at anskaffe sig en hund, hvis man har mistanke om at en i familien har allergi overfor hunde, da det vil være synd for hunden hvis den pludselig skal fjernes igen med kort varsel.

Heldigvis er der mange allergiske hundeelskere i Danmark som sagtens kan få en hverdag til at hænge sammen med en allergivenlig hunderace. Nedenunder har vi samlet 10 gode bud på allergivenlige hunderacer, og hvad at der skal forstås ved en allergivenlig hund.

Hunde kræver overskud, tid og energi

Inden at vi kommer alt for godt i gang med at kigge på allergivenlige hunderacer, så er det vigtigt at man er indforstået med at en hund kræver et kæmpe ansvar, overskud, tid og økonomi. Men alt det kommer vi nærmere ind på senere i artiklen.

Hvad forårsager allergi overfor hunde?

Selvom mange fejlagtigt tror at hunderacer med langhåret pels er årsagen til at nogle personer har allergi overfor hunde, så skal årsagen faktisk findes et helt andet sted. Det er nemlig hundens afskalning af døde hudceller, også bedre kendt som skæl i spidsen af pelsen, som primært er årsagen til at nogle personer er mere tilbøjelige til at udvise symptomer som hoste, kløende øjne, snottet næse og lignende.

Hunderacer der fælder meget, er derfor mere tilbøjelige til at frigive disse allergener frit omkring i luften, som derefter nemt kan sætte sig fast i dine møbler, sengetøj og alt andet i hjemmet. Derfor kan det være en fordel at vælge en hunderace som sjældent eller stort set aldrig fælder, da der derved vil blive frigivet færre allergener rundt omkring i dit hjem.

10 gode bud på allergivenlige hunderacer

Her finder du vores 10 bud på allergivenlige hunderacer, som muligvis kunne være den rette for dig. Hver race har sin egen korte beskrivelse. Husk også at du kan finde yderligere karaktertræk på mere end 300 hunderacer hos MUY's raceprofiler, som der også er linket til. På den måde kan du hurtigt danne dig et overblik, og træffe det rigtige valg for dig og din familie.

1. Coton de tulear, bomuldshund

Coton de tulear, bomuldshund

Nummer et på listen er naturligvis en Coton de tulear, også bedre kendt som en bomuldshund, en allergivenlig lille hund, som har været meget populær hos danskerne i de seneste år. Sammenlignet med resten af hunderacerne, har en Coton de tulear et højt pelspleje behov, da dens pels nemt kan sætte sig sammen, og være irriterende for hunden.

Karaktertræk hos en Coton de tulear

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtMellemHøjtLille

Læs mere om Coton de tulear

2. Shih tzu

Shih tzu

Karaktertræk hos en Shih tzu

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtLavtHøjtLille

Læs mere om Shih tzu

3. Affenpinscher

Affenpinscher

Affenpinschere kræver mere aktivering, end de fleste andre hunderacer her på listen. De er aktive, nysgerrige og stædige, men de kan også lide sjov og leg. Racen har selvtillid, er livlig, har ikke nogle kendte genetiske helbredsproblemer, holder af sine familiemedlemmer og beskytter dem. Hvis man har meget små børn, så kan denne race ikke anbefales, da den hurtigt kan blive aggressiv, hvis man tager dens legetøj o.lign.

Karaktertræk hos en Affenpinscher

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtMellemModeratLille

Læs mere om Affenpinscher

4. Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais er en lille, allergivenlig selskabshund som knytter sig tæt til sin familie. Den elsker leg, og lære nye tricks. Den kræver bevidst og positiv socialisering som hvalp, og kan ikke lide at være alene hjemme.

Karaktertræk hos en Bichon havanais

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtMellemHøjtLille

Læs mere om Bichon havanais

5. Puddel

Puddel

En Puddel fås i fire størrelser; Toypuddel, Dværgpuddel, Mellempuddel og Storpuddel, der alle tilhører hundegruppen selskabshunde. Pudlen er kendt for sin intelligens og sit muntre gemyt. Den er lærenem og er fremgangsrig i flere hundesport såsom agility, lydighed og søg og spor brugsprøvegrene.

Karaktertræk hos en Puddel

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtHøjtHøjtLille-stor

Læs mere om Puddel

6. Basenji

Basenji

Karaktertræk hos en Basenji

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtHøjtLavtMellem

Læs mere om Basenji

7. Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Karaktertræk hos en Bedlington Terrier

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtHøjtHøjtMellem

Læs mere om Bedlington Terrier

8. Malteser

Malteser

Malteseren hører under gruppen af selskabshunde, og er en lille, allergivenlig hund, som ikke kræver særlig meget motion, og er velegnet til at bo i lejlighed. Derimod kræver den meget pelspleje, og bør børstes, og bades regelmæssigt. Det er en intelligent hund, som er let at træne. Hunden kræver bevidst og positiv socialisering som hvalp.

Karaktertræk hos en Malteser

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtLavtModeratLille

Læs mere om Malteser

9. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo hører under gruppen af apporterende jagthunde. En sjælden hunderace, som oprindeligt stammer fra Italien. Den kendetegnes for at være intelligent, nysgerrig, og bruges hyppigt til at finde trøfler. Racen har behov for at løse opgaver, og stimuleres, og elsker at søge, og grave huller. Hvis disse kan tilbydes, egner den sig også som en god, og loyal familiehund.

Karaktertræk hos en Lagotto romagnolo

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtHøjtHøjtLille

Læs mere om Lagotto romagnolo

10. Bichon frise

Bichon frise

Karaktertræk hos en Bichon frise

Fælde-niveauAktivitets-niveauPelsplejeStørrelse
LavtMellemHøjtLille

Læs mere om Bichon frise

Se også MUY's liste over hunderacer som fælder mindst, eller som har scoret 1-2 poter på kategorien "Fælde-niveau" for flere resultater.

Hvordan kan jeg reducere allergisymptomer hos min hund?

Der findes nogle enkle trin som du kan gøre brug af hvis du ønsker at formindske allergisymptomer hos din hund.

  • Lav en allergifri zone i hjemmet hvor der ikke er adgang for kæledyr.
  • Børst din hund grundigt med en professionel børste 5-6 gange om ugen.
  • Overvej at anskaffe en HEPA-luftrenser, som kan afhjælpe allergi og sikre et sundt indeklima.
  • Anvend allergivenlig shampoo når du vasker pelsen på din hund.

Selvom overnævnte kan virke for mange, så er det ikke en garanti for at det vil være en anvendelig løsning i alle hjem, men det er et forsøg værd.

Bør jeg få en hund hvis en i familien har allergi?

Umiddelbart burde svaret være nej. Hvis man dog som familie stadig er målsatte på at forsøge at få det til at fungere med en hund i hverdagen, så bør man så vidt muligt først prøve at besøge en opdrætter, eller en ven, for at finde ud af om man rent faktisk kan tilbringe tid med hunden, inden at man anskaffer sig en. Hvis et familiemedlem stadig udviser symptomer overfor allergivenlige hunderacer, så bør man lade vær med at anskaffe sig en hund.

Det er også vigtigt at huske på, at personer med allergi overfor hunde sagtens kan udvikle yderligere symptomer, eller forværre deres allergi ved at være omgivet af en hund over længere tid, det er derfor også en tanke man skal have med i sine overvejelser hvis en i familien har allergi.

Er du klar til en hund?

Som vi var inde på tidligere, så medfølger der et stort ansvar, når først man har fået hund. Desværre er der mange hunde der efterlades, og i værste tilfælde må aflives, fordi at det senere er gået op for ejeren hvor meget tid, økonomi at det egentlig kræver at have hund. Det er dog en helt anden historie, som du kan læse mere om ved at klikke på historien nedenunder.

Læs også: Danskerne skal blive bedre til at vælge den rette hund fra start

Eftersom du selv er en ansvarsfuld person, og har stiftet bekendtskab til disse hårde, og triste historier, så har du her nogle gode råd, til hvad du skal være opmærksom på inden at du køber hund. Så kan vi forhåbentlig i fællesskab undgå ærgerlige situationer, for både dig selv, men søreme også hunden.

Økonomien ved at have hund

Det er langt fra billigt at have hund, vi anbefaler at man har mindst 700 kr. til rådighed til sin hund hver måned. Man skal huske på at ansvarsforsikring er lovpligtigt, derudover er der udgifter til foder, legetøj, hundebur, dyrlægeregninger, vaccination og massere af andre ting.

Har du tid til en hund?

Hunde bør ikke være alene hjemme i mere end 7 timer om dagen. Mange af os, har det med at tro, at vi sagtens kan finde tid til en hund, men vi er ofte lidt for godtroende omkring os selv.

Spørg dig selv, om du virkelig har tid til at gå tur med din hund hver eneste dag, selv når vejret er dårligt - når den skal ud og tisse osv.

Test - Find ud af hvilke hunderacer der passer bedst til dig

Ønsker du yderligere hjælp, til at finde den hunderace, som passer bedst til dig, og din livsstil? Så har MUY udviklet et værktøj som kan hjælpe dig godt på vej. Med deres gratis test, skal du blot fortælle lidt om hvad det er at du leder efter i en hund; størrelse, aktivitet m.m. Dine kriterier matches herefter op imod mere end 300 hunderacer! Psst.. Det er Danmarks mest dybdegående test af valg af hunderacer.

Begynd testen nu


Lad os høre hvad du synes!

Din feedback betyder meget for os! Har du forslag til hvad der kunne forbedres, eller til andre allergivenlige hunderacer? Fortæl os om det i kommentarfeltet, vi ser frem til at fortsætte dialogen med dig!

Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side