Xoloitzcuintle con pelo, standardNYT: Se mere om denne race hos MUY. Klik på en genvej. Swipe til højre og venstre for mere.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og hundeejere på en enkel og overskuelig måde.

Følg @muy

Klik for at se større billeder.


Billede af en Xoloitzcuintle con pelo, standard
Billede af en Xoloitzcuintle con pelo, standard

Karaktertræk

Karaktertræk angives af racerepræsentanter med mange års kendskab, og erfaring om den enkelte race.

Hvad betyder poterne? Karaktertræk er angivet med en score på 1-5 poter. Hvis racen f.eks. kan tolerere varmt vejr, så ville den få 4-5 poter.

Disse oplysninger er vejledende.

Tilpasningsevne
Tilpasser sig nemt til lejlighed

En lille hund er ikke altid ensbetydende med, at den tilpasser sig nemt til en lejlighed, og de krav der kan blive stillet til en hund. Der er mange små hunde, som er for larmende, og har et for højt energiniveau til at bo i en lejlighed på femte sal. Så hvad bør man lede efter? Gode kvaliteter til en hund, som skal bo i lejlighed kan være en høj score på venlighed overfor fremmede, samt andre hunde, rolig indendørs og et lavt støjniveau. Så er du, og hunden rustet godt på.

Tolererer varmt vejr

Hunderacer med tyk pels, er mere sårbare overfor varmen end andre hunde. Har hunden en høj score på denne faktor, så bør man undlade at aktivere hunden for meget på varme, eller fugtige dage, og den bør ligeledes blive indenfor sammen med dig.

God til førstegangsejere

Det er ikke alle hunde, som er lige nemme at træne, og opdrage. Har du aldrig haft en hund før, så kan det være en klog beslutning at vælge en hund, som har en høj score på denne faktor. Derimod kan hunde, som er selvstændige, selvsikre, og meget følsomme være sværere at holde styr på, hvis man er førstegangsejer. Det er altid klogt at tage sine egne erfaringer, og behov med ind i sine overvejelser før man køber hund.

Følsomhedsniveau

En hund med et lavt følsomhedsniveau, kendetegnes også som en mere tolerant hund, og kan ofte være lettere at have med at gøre, hvis man lever i en højlydt hverdag med unge teenagere, regelmæssige fester m.m. Ligesom os mennesker, så kan hunde også have et forskelligt følsomhedsniveau. Hunde med et højt følsomhedsniveau, kan påvirkes dybt, hvis man fx ved et uheld kommer til at tabe noget ned over den.

Kan være alene hjemme

Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at bekymre sig, eller endda gå i panik, når ejeren forlader hjemmet. En bekymret hund kan vise sig i form af klynke, tygge og ellers forårsage kaos i dens omgivelser. Hunderacer med en lav score på denne faktor, fungerer bedst hvis man tager den med på arbejde, eller hvis et familiemedlem er hjemme hos den om dagen.

Tolererer koldt vejr

Hunderacer med kort pels, eller med lidt til ingen fedt på kroppen, som fx en Whippet er sårbare overfor kulden. Hunde som har en lav score (1-2 poter) på denne faktor, bør være påklædt på kolde gåture, og bør være indendørs i et tempereret klima.

Sundhedspleje
Fælde-niveau

Hvis du har planer om at åbne dit hjem op for en hund, så skal du være forberedt på at der kommer hundehår på dine møbler, tøj, og andre steder i dit hjem - det kan ikke undgås helt. Nogle hunderacer fælder året rundt, andre kun sæsonmæssigt og nogle fælder kun meget sjældent, eller overhovedet ikke. Hvis du ikke er vild med hundehår rundt omkring i huset, så bør du vælge en hund, som har en lav score på denne faktor.

Savle-niveau

Nogle racer savler mere end andre, og kan efterlade store, våde pletter på dit tøj og møbler, når de kommer over for at sige hej. Hvis førnævnte ikke skræmmer dig, så er det helt fint; ellers bør du vælge en hund som har en lav score på denne faktor.

Nem at pleje

Nogle racer kræver lidt til ingen pelspleje, mens andre kræver regelmæssig pelspleje, badning, klipning og andet pleje for at holde sig sunde og rene. Du kan med fordel overvejere, om du har tiden og tålmodigheden til en hund, som har behov for meget pleje, eller om du har pengene til at lade en anden gøre det.

Generelle helbred

Visse racer er udsatte for genetiske sundhedsproblemer, oftest forårsaget af dårlig avlspraksis. Hvis du køber en hvalp, kan det være en god idé at undersøge hvilke genetiske sygdomme der er kendt ved racen, enten ved at kigge nærmere på stamtavlen, eller spørge opdrætteren om den fysiske sundhed hos hvalpens forældre og søskende.

Mulighed for vægtforøgelse

Der er hunderacer, som har en større appetit, og dermed en tendens til hurtigere vægtforøgelse, end andre. Et godt eksempel på en sådan hund kan være den populære Labrador retriever. Hvis du vælger en sådan hund, kan det være klogt ikke at fylde en hel tallerken op med mad, men i stedet måle det i portioner; sørge for den tilpasse aktivering, og begrænse antallet af godbidder.

Størrelse

Hunde kommer i mange forskellige størrelser, i alt lige fra den mindste hunderace Chihuahua, til en stor Grand danois. Størrelsen er ofte en vigtig faktor at tage med, når man skal afgøre om hunden kan fungere hos en selv, og sin boligtype.

Træning
Let at træne

Hunde som er nemme at træne, er ofte dygtigere til at danne en sammenhæng mellem en kommando, (som ordet ”sit” eller ”dæk”); en konsekvens (at få en godbid) meget hurtigt. Andre hunde har brug for mere tid, gentagelser, og tålmodighed for at nå i mål. Den bedste metode til at træne sin hund, er ved at belønne den, når den gør som der bliver bedt om; så vil den automatisk forbinde det med ”Det får jeg noget lækkert ud af”. Det kan man gøre ved hjælp af godbidder, eller sjove spil.

Intelligens

Hunde som er blevet opdrættet til job, som kræver koncentration, hurtige beslutninger; som fx hyrdehunde, skal regelmæssigt træne deres hjerner. Hvis de ikke får den mentale stimulering, som de har behov for, vil det normalt resultere i deres egne projekter, som du nok ikke bliver særlig glad for; det kan være at tygge i møblerne, eller grave huller ude i haven. Interaktivt hundelegetøj, agility, søgning og lydighedstræning er alle gode måder at stimulere hundens hjerne på. Hvis det ikke lyder som noget for dig, så bør du vælge en hund, som har et lavt niveau på denne faktor.

Tendens til bløde bid

Bløde bid skal forstås som når hunden tygger, eller nipper ens hud, uden at bruge alle sine kræfter i kæben. Altså et næsten smertefrit bid. Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at bruge deres mund, til at holde fast på legetøj, eller deres familiemedlemmer; og de har behov for træning, for at lære at det er okay at tygge på tyggeben, men ikke på mennesker.

Tendens til at jage

Hunde som er opdrættet til at jage, har et indfødt instinkt til at jage, og sommetider dræbe andre dyr. Det er vigtigt, at man altid holder disse hunde i snor på gåture; eller opbevares i et indhegnet område, når de er udendørs. Hegnet skal være sikkert, højt (gerne indelukket bur). Disse racer er generelt ikke egnet til boliger med mindre kæledyr, som kan blive set som bytte; det kan være katte, eller mindre hunde.

Tendens til at gø/hyle

Bor du i bolig med støjbegrænsninger, eller har du naboer i nærheden som ikke er vild med lyden af en hund der hyler eller ”gør”, så kan det være klogt at vælge en hund som rangerer lavt på denne faktor. Nogle hunderacer ”gør”/hyler mere end andre. Hvis du overvejer at anskaffe dig en vagthund, vil en by fyldt af fremmede, så sætte den under konstant mistanke?

Nysgerrighed

Nogle hunderacer er mere nysgerrige, og eventyrlystne end andre. Mange racer vælger at følge deres lugtesanser, eller den kanin, der lige sprang over vejen, selvom det betyder at efterlade dig.

Venlighed
Venlig overfor andre hunde

Venlighed mod hunde, og venlighed mod mennesker er to helt forskellige ting. Nogle hunde kan angribe eller forsøge at dominere andre hunde, selvom de er kærlige overfor mennesker. Andre vil hellere lege, end at kæmpe. Racen er ikke den eneste faktorer; hunde som har boet sammen med sine søskende og mor, indtil de er mindst 6-8 uger gamle, og som har været socialiseret i denne tid, har ofte større sandsynlighed for at have gode sociale færdigheder.

Venlig overfor fremmede

Hunde som er venlige overfor fremmede, logrer med halen; andre er generte, aggressive eller ligeglade. Uanset hunderacen, så vil en voksen hund som regel reagere bedre på fremmede, hvis den har været eksponeret for mange forskellige mennesker, børn, aldre, størrelser m.m.

Børnevenlighed

En børnevenlig hund kan betegnes som at være; forsigtig med børn, robust nok til at håndtere skrig, løben, hårde klap, og kram som børn kan uddele.

Bemærk: Vores vurderinger er generaliseringer, og er altså ikke en garanti for hvordan en race, eller individuel hund vil reagere, da det oftest kommer meget an på hundens tidlige opvækst, erfaringer, socialisering m.m. Man bør dog aldrig lade små børn være alene med hunde; en voksen bør altså altid kunne gribe ind, hvis behovet skulle opstå.

Hengiven med familie

Nogle hunderacer er selvstændige, og uafhængige af deres ejere, selvom de er blevet opdrættet af den samme person, siden hvalpetiden; andre viser sin kærlighed til alle familiemedlemmer; og nogle binder sig tæt på én enkelt person, og er ligeglade med alle andre. Racen er dog ikke den største faktor her; hvalpe der er opvokset i et hjem med mennesker omkring sig, kan ofte omgå sig lettere med voksne og børn.

Træningsbehov
Energiniveau

Hunde med et højt energiniveau, er altid klar til sjov, leg og lange gåture. De er oprindeligt avlet til at hente bytte til jægere, eller hyrde får, og andre husdyr. Disse racer har behov for betydelig aktivering, mental stimulering, og er mere tilbøjelige til at undersøge nye seværdigheder og dufte. Hunde med et lavt energiniveau, er med andre ord, en hund som elsker at døse dagen væk i sofaen. Når du vælger en hund, bør du kigge på dit eget aktivitetsniveau, og livsstil, så du kan finde ud af om en hund med et højt energiniveau, vil være forfriskende, eller irriterende for dig.

Intensitet

En energisk hund kan i visse tilfælde have et højt energiniveau. Den strammer på halsbåndet, indtil du træner den til ikke at gøre det, spiser og drikker med stor mundfuld. Disse hunde har behov for masser af aktivering, lære gode manerer, og er ikke det bedste valg til et hjem med små børn, ældre eller skrøbelige mennesker. Derimod har en mindre energisk hund, en mere rolig tilgang til livet.

Aktivitetsniveau

Mens nogle hunderacer kan klare sig med en lille aftentur rundt om kvarteret, så er der andre som har brug for daglig aktivering i den høje ende. Uden tilstrækkelig aktivering, kan disse racer udsættes for hurtig vægtforøgelse; og udtrykke deres opbrudte energi på andre måder, som du ikke kan lide; det kan typisk være i form af gøen, tygge og lignende. Vælger du en race som har behov for en masse aktivering, skal du være sikker på, at du selv er aktiv nok til at kunne tilbyde racen dens passende aktivering, ellers får du, og hunden hurtigt et problem.

Tendens til leg

Nogle hunde opfører sig som hvalpe for evigt; de har altid lyst til leg og sjov, mens andre er mere seriøse og rolige. Selvom en legesyg hvalp kan lyde sjovt ved første blik, så skal du overveje, hvor ofte du vil have lyst til at lege med hunden, eller om du har børn, eller andre hunde, som kan fungere som legekammerater for hunden.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og hundeejere på en enkel og overskuelig måde.

Følg @muy
Opdrættere


NYT: Vi er i gang med at få DKK/FCI kenneler til at oprette en side hos MUY, så du kan følge dem på en overskuelig måde. Vær med til at dele budskabet. Læs mere om MUY

Xoloitzcuintle con pelo, standard hvalpe til salg

Her kan du se DKK/FCI Xoloitzcuintle con pelo, standard kenneler der har oprettet en side hos MUY, som du kan følge. Vi anbefaler at købe hund med DKK/FCI stambog.

MUYPromovering

Følg vores officielle side. MUY er et socialt netværk.

Ingen DKK/FCI kenneler af denne race har oprettet en side hos MUY endnu.

Klubber

Hos MUY kan man også oprette klubber, hvor personer med en bestemt race kan mødes, og forbinde med hinanden – dele billeder, videoer og arrangere begivenheder m.m.

MUYPromovering

Følg vores officielle side. MUY er et socialt netværk.

Ingen klubber af denne race har oprettet en side hos MUY endnu.

Andre søger også på

Andre som kigger på Xoloitzcuintle con pelo, standard ser også disse hunderacer.

Shiba

Shiba (også kendt som Shiba Inu) stammer fra Japan, og er...

Vis
Siberian husky

Den Sibiriske Husky er en af de ældste hunderacer der...

Vis
Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og hundeejere på en enkel og overskuelig måde.

Følg @muy

Karektertræk, og beskrivelser om racen, er angivet med hjælp fra racerepræsentanter, eller personer med kendskab til den enkelte race. Mangler vi oplysninger om denne race? Udfyld raceprofil