Shih tzu

Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side

TIP: Se mere om denne race hos MUY. Klik på en genvej. Swipe til højre og venstre for mere.

Klik for at se større billeder.


Billede af en Shih tzu
Billede af en Shih tzu
+1
Billede af en Shih tzu

Karaktertræk

Karaktertræk angives af racerepræsentanter med mange års kendskab, og erfaring om den enkelte race.

Hvad betyder poterne? Karaktertræk er angivet med en score på 1-5 poter. Hvis racen f.eks. kan tolerere varmt vejr, så ville den få 4-5 poter.

Disse oplysninger er vejledende. Har du forslag til forbedringer? Udfyld raceprofil eller send os en direkte besked på @muy.

Tilpasningsevne
Tilpasser sig nemt til lejlighed

En lille hund er ikke altid ensbetydende med, at den tilpasser sig nemt til en lejlighed, og de krav der kan blive stillet til en hund. Der er mange små hunde, som er for larmende, og har et for højt energiniveau til at bo i en lejlighed på femte sal. Så hvad bør man lede efter? Gode kvaliteter til en hund, som skal bo i lejlighed kan være en høj score på venlighed overfor fremmede, samt andre hunde, rolig indendørs og et lavt støjniveau. Så er du, og hunden rustet godt på.

Tolererer varmt vejr

Hunderacer med tyk pels, er mere sårbare overfor varmen end andre hunde. Har hunden en høj score på denne faktor, så bør man undlade at aktivere hunden for meget på varme, eller fugtige dage, og den bør ligeledes blive indenfor sammen med dig.

God til førstegangsejere

Det er ikke alle hunde, som er lige nemme at træne, og opdrage. Har du aldrig haft en hund før, så kan det være en klog beslutning at vælge en hund, som har en høj score på denne faktor. Derimod kan hunde, som er selvstændige, selvsikre, og meget følsomme være sværere at holde styr på, hvis man er førstegangsejer. Det er altid klogt at tage sine egne erfaringer, og behov med ind i sine overvejelser før man køber hund.

Følsomhedsniveau

En hund med et lavt følsomhedsniveau kendetegnes også som en mere tolerant og afslappet hund, og kan ofte være lettere at have med at gøre, hvis man lever i en højlydt hverdag med unge teenagere, regelmæssige fester o.lign. Har du en hektisk dagligdag? Så kan det være en god idé at vælge en hund der er mindre følsom.

Kan være alene hjemme

Nogle hunderacer er mere selvstændige, mens andre er mere tilbøjelige til at bekymre sig, eller endda gå i panik når ejeren forlader hjemmet. Hunde bør aldrig være alene hjemme i mere end 5 timer. Med den rette opdragelse og træning, kan de fleste hunde dog sagtens lære at tilbringe nogle timer derhjemme alene, med det rette legetøj. Hvis det er muligt, så bør man også overveje om man kan tage sin hund med på arbejde, eller om et familiemedlem kan være hjemme om dagen.

Tolererer koldt vejr

Hunderacer med kort pels, eller med lidt til ingen fedt på kroppen, som fx en Whippet er sårbare overfor kulden. Hunde som har en lav score (1-2 poter) på denne faktor, bør være påklædt på kolde gåture, og bør være indendørs i et tempereret klima.

Sundhedspleje
Fælde-niveau

Nogle hunderacer fælder året rundt, andre sæsonmæssigt og nogle kun meget lidt. Når man åbner sit hjem op for sin pelsede ven, så bør man være forberedt på, at der kan komme hundehår i møblerne, tøjet og resten af hjemmet. Har en i familien allergi overfor hunde? Så kan det også være en fordel at vælge en hund der fælder minimalt. Læs mere om allergivenlige hunderacer

Savle-niveau

Nogle racer savler mere end andre, og kan efterlade store, våde pletter på dit tøj og møbler, når de kommer over for at sige hej. Hvis førnævnte ikke skræmmer dig, så er det helt fint; ellers bør du vælge en hund som har en lav score på denne faktor.

Nem at pleje

Nogle hunderacer kræver kun lidt til ingen pelspleje, mens andre kræver ugentlig eller endda daglig pelspleje, badning, klipning og andet pleje for at holde sin hygiejne og sundhed i topform. Du kan med fordel overveje, om du har tiden og tålmodighed til at pleje en krævende hund, eller om du har økonomien til at lade en professionel hundesalon gøre det for dig. Ja, det findes rent faktisk!

Generelle helbred

Nogle hunderacer er mere udsatte for genetiske sundhedsproblemer end andre, oftest forårsaget af dårlig avlspraksis. Det er altid en god idé at undersøge hvilke genetiske sygdomme der er kendt ved racen. Det er også herfor at vi anbefaler at købe hund med DKK/FCI stamtavle, da disse kenneler følger strenge avlsrestriktioner og krav, der hele tiden forbedrer sundheden hos en race. Læs også gode råd inden køb af hund, så du er bedre rustet på.

Mulighed for vægtforøgelse

Der er hunderacer som har en større appetit, og dermed tendens til hurtigere vægtforøgelse end andre. En Labrador retriever er en af disse ualmindeligt madglade hunderacer. Hvis racen har en høj score her, kan det være klogt ikke at fylde en hel skål op med mad. Du bør i stedet måle det i portioner, sørge for den tilpasse aktivering og begrænse antallet af godbidder.

Størrelse

Hunde findes i mange forskellige størrelser i alt lige fra den mindste race Chihuahua til en stor Grand danois. Størrelsen er ofte en vigtig faktor at tage med, når man skal afgøre om en hund kan fungere i ens dagligdag og sin boligtype. Hvis du bor i lejlighed eller din hverdag involverer mange trapper, bør du også huske på at hunde som endnu ikke er fuldt udvokset (fysisk) aldrig bør gå op og ned ad trapper selv, da dens knogler og muskler belastes.

Nogle små racer betegnes som voksne når de er omkring 12 måneder, mens større racer først anses som voksne når de er omkring 24-36 måneder. Hvis du vælger en større race, har du så kræfterne til at bære din hund op og ned at trapperne i denne periode?

Træning
Let at træne

Hunde som er nemme at træne og opdrage, er ofte dygtigere til at danne en sammenhæng mellem en kommando (som ”sit” eller ”dæk”) og en konsekvens (at få en godbid el.lign.) hurtigere, mens andre racer har brug for mere tid, gentagelser og tålmodighed for at nå i mål. Den bedste metode til at træne sin hund er ved at belønne den, når den gør som der bliver bedt om. Hermed vil den automatisk forbinde det med ”Det får jeg noget lækkert ud af”. Det kan man gøre ved hjælp af godbidder eller sjove spil.

Intelligens

Hunderacer som er opdrættet til job som kræver koncentration, og hurtige beslutninger som f.eks. hyrdehunde har behov for regelmæssigt at kunne løse opgaver. Hvis de ikke får den tilpasse mentale stimulering, som de har behov for, vil det normalt resultere i deres egne projekter som du nok ikke bliver særlig glad for. Det kan være at grave huller i baghaven, eller tygge i møblerne. Interaktivt legetøj, agility, søgning og lydighedstræning er alle gode måder at stimulere hundens mentale behov på. Hvis dette lyder som en for stor mundfuld for dig, så bør du vælge en hund, som har et lavt niveau her.

Tendens til bløde bid

Bløde bid er når hunden tygger eller nipper i ens hud, uden at bruge alle sine kræfter i kæben. Altså et næsten smertefrit bid. Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at bruge deres mund, til at holde fast på deres legetøj, eller deres familiemedlemmer. Hvis en race har en større tendens til dette, har den behov for træning, for at lære at det er okay at tygge på tyggeben, men ikke på mennesker.

Tendens til at jage

Hunde som er opdrættet til at jage har et indfødt instinkt til at jage, og sommetider dræbe andre dyr. Disse racer bør holdes i snor på gåture, eller være i et sikkert indhegnet område, når de er udendørs. Hunderacer med en større tendens til at jage er generelt ikke egnet til boliger med mindre kæledyr, som kan blive set som bytte (f.eks. katte, kaniner eller mindre hunde).

Tendens til at gø/hyle

Bor du i en bolig med støjbegrænsninger, eller har du naboer som ikke er begejstrede af en hund som hyler, eller gør ofte, så kan det være klogt at vælge en hund som har en mindre tendens til dette. Hvis du overvejer at anskaffe dig en vagthund, vil en by fyldt af fremmede så sætte den under konstant mistanke? En hund kan også gø, hvis den er utilfreds, hvilket er ens for alle hunde.

Nysgerrighed

Nogle hunderacer er mere nysgerrige, og eventyrlystne end andre. Disse hunde er oftest mere selvstændige, og kan vælge at følge deres lugtesanser, selvom det betyder at efterlade dig. Hvis en hund har en høj nysgerrighed, kan det være en god idé at holde den i snor på gåture.

Venlighed
Venlig overfor andre hunde

Venlighed overfor andre hunde, og venlighed overfor mennesker er to helt forskellige ting. Nogle hunderacer har en større tendens til at angribe, eller forsøge at dominere andre hunde, selvom de er kærlige overfor mennesker. Andre vil hellere lege end at kæmpe. Racen er dog ikke den største faktor her. Hunde som har boet sammen med sine søskende og mor, indtil de er mindst 8-12 uger gamle, og har været socialiseret i denne tid med trygge rammer, har ofte en større sandsynlighed for at have gode sociale færdigheder. Det er bl.a. også herfor, at hvalpe skal være mindst 8 uger gamle før de må fjernes fra moderen.

Venlig overfor fremmede

Hunde som er venlige overfor fremmede logrer med halen, mens andre er mere generte, aggressive eller ligeglade. Racen spiller ikke den største rolle her. Hvalpe som har haft en god opvækst, og har været eksponeret for mange forskellige slags mennesker, voksne, børn, aldre, størrelser m.m. vil ofte reagere bedre, og er mere imødekommende overfor fremmede personer.

Børnevenlighed

En børnevenlig hund kan betegnes som at være forsigtig med børn, robust nok til at håndtere skrig, løben, hårde klap, og kram som børn kan uddele. Racen har dog ikke den største betydning her, selvom nogle racer er mere afslappet end andre. En hvalp med en positiv og god opvækst har ofte bedre sociale færdigheder. Mindre børn bør dog aldrig være alene med en hund uden en voksen tilstede.

Hengiven med familie

Nogle hunderacer er selvstændige, og uafhængige af deres ejere. Selvom den har været tæt knyttet til sin ejer siden hvalpetiden. Andre viser sin kærlighed til alle familiemedlemmer, mens nogle kun binder sig tæt til én enkelt person, og er ligeglade med andre. Også her har racen ikke den største betydning. Hvalpe der har haft en god og social opvækst, kan ofte bedre omgå sig med alle familiemedlemmer.

Træningsbehov
Energiniveau

Hunde der har et højt energiniveau er altid klar til sjov, leg og lange gåture. Disse slags hunderacer er generelt opdrættet til at hente bytte til jægere, eller hyrde får, og andre husdyr. De har et større behov for aktivering, mental stimulering og er mere tilbøjelige til at undersøge nye seværdigheder og dufte. Tværtimod er en race med et lavt energiniveau, med andre ord, en hund som elsker at døse dagen væk i sofaen. Når du vælger hund bør du altid kigge på dit eget aktivitetsniveau og livsstil. På den måde kan du finde ud af om en hund med et højt energiniveau vil være forfriskende, eller irriterende for dig.

Intensitet

En energisk hund har måske ikke altid et højt energiniveau. Derimod kan den stramme på halsbåndet indtil du træner den til at lade være, og kan spise og drikke med stor mundfuld. Disse slags hunde har behov for mere træning end andre, for at lære gode manerer, og er ikke altid det bedste valg til et hjem med mindre børn, ældre eller skrøbelige mennesker. Derimod har en mindre energisk hund en roligere tilgang til livet.

Aktivitetsniveau

Nogle hunderacer kan klare sig med en lille aftentur rundt om kvarteret. Andre har et langt højere behov for fysisk, og mentalt aktivitet (flere gange dagligt). Uden tilstrækkelig aktivering, kan disse racer udsættes for hurtig vægtforøgelse, og udtrykke deres opbrudte energi på måder, som du ikke vil synes om. Vælger du en hunderace med et højt aktivitetsniveau, skal du være sikker på, at du selv er aktiv nok til at kunne tilbyde racen dens tilpasse fysiske behov, ellers får du og hunden hurtigt et problem, som ikke kan vedligeholdes på sigt.

Tendens til leg

Nogle hunde kan opføre sig som hvalpe for evigt, og har altid lyst til leg og sjov, mens andre er mere seriøse og rolige. Selvom en legesyg hvalp kan lyde sjovt ved første blik, så bør du overveje, hvor ofte du har lyst til at lege med hunden, eller om du har børn eller andre hunde, som kan fungere som legekammerater for din hund.

Køb hund med omtanke
Køb hund med omtanke

Går du med tankerne om at købe hund? Så vil vi gerne hjælpe dig godt på vej, så du får valgt den rette hund fra starten af. Klik for at læse mere.

Gode råd inden køb
Find opdrættere


Er du en opdrætter af denne race? Opret en gratis side hos MUY. Få din helt egen tidslinje, del nye opslag og find de helt rigtige familier til dine kommende kuld. Læs mere

Shih tzu hvalpe til salg

Her kan du se Shih tzu opdrættere, også kendt som en kennel, der allerede har oprettet en side hos MUY.

MUYPromovering

Følg vores officielle side. MUY er et socialt netværk.

Øv, ingen opdrættere af denne race har oprettet en side hos MUY endnu. Kig forbi igen senere, ellere hjælp os med at sprede budskabet. Sammen kan vi gøre det endnu bedre.

Klubber

Hos MUY kan man også oprette klubber, hvor personer med en bestemt race kan mødes, og forbinde med hinanden – dele billeder, videoer og arrangere begivenheder m.m.

MUYPromovering

Følg vores officielle side. MUY er et socialt netværk.

Ingen klubber af denne race har oprettet en side hos MUY endnu.

Andre ser også

Andre som kigger på Shih tzu ser også disse hunderacer.

Coton de tulear

Måske bedre kendt som en bomuldshund. En Coton de tulear er...

Vis
Malteser

Malteseren hører under gruppen af selskabshunde, og er en lille,...

Vis
Puddel, toy

En Puddel fås i fire størrelser; Toypuddel,...

Vis
Bichon havanais

Bichon havanais er en lille, allergivenlig selskabshund som...

Vis
King charles spaniel

King Charles Spaniel er en smule mindre end Cavalier King Charles...

Vis
Vis flere hunderacer
Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side

Mangler vi oplysninger om denne race, eller er du uenig med oplysninger om en race som du har kendskab til? Udfyld raceprofil eller send os en direkte besked på @muy.