Skal jeg vælge en voksen hund eller en hvalp?

Skal jeg vælge en voksen hund eller en hvalp?

Forfatterens synspunkter er helt og aldeles hans, eller hendes egne, og afspejler muligvis ikke MUY's synspunkter.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side

Har du besluttet dig for at du er klar til en hund, og det ansvar der medfølger, så er det næste trin, at finde den rigtige hund for dig. Skal det være en stor eller lille hund, hvilken farve, hvor aktiv skal den være, skal den være lærenem eller selvstændig. Der er mange overvejelser man skal gøre sig.

I dette indlæg, vil vi dog se nærmere på forskellen mellem at anskaffe sig en voksen hund, i modsætning til en hvalp.

Hvalpe kræver mere arbejde og tid

Når først hvalpen er flyttet ind hos dig, og er væk fra dens hidtil trygge rammer blandt dens mor, og eventuelle søskende, så er det ekstremt vigtigt at man har tiden til at præge hvalpen. Det er ikke altid nogen nem opgave, at præge sin nye hvalp. Den kræver omsorg, renlighedstræning og meget mere.

De første uger er altafgørende

Man siger gerne at de første 15 uger, er de vigtigste, når det kommer til at præge hvalpen, og dens fremtidige vækst og udvikling. Det er altså vigtigt, at man lige fra starten af har tiden til at præge hvalpen, og lære den de grundlæggende rutiner, såsom lydighed, renlighed, socialisering med børn mv.

Det kan betyde at man skal tage fri fra arbejde, i de første uger at man får hvalpen, helt ligesom man ville gøre hvis man fik et barn.

I de fleste tilfælde har kennellen, eller opdrætteren, allerede sørget for at hvalpen får den bedst mulige start på livet, det er såvel også i deres interesse, ligeså meget som det er din! Hvalpe skal være minimum 8 uger gamle, før de må fjernes fra deres mor, så der er altså god mulighed for at se hvalpen, og muligvis dens forældre inden køb. Hvalpens forældre kan være et godt pegepunkt, hvis man gerne vil ane sig en idé om hvordan hvalpen kan udvikle sig.

Den voksne hund

Voksne hunde kan have den fordel, at de allerede har fået den tilpasse prægning, så den er nemmere at have med at gøre fra starten af. På den måde, slipper man altså også for alt det "hårde arbejde", med socialisering, lydighed mv.

Der er der nogle ting som man skal være opmærksom på, hvis man synes at den voksne hund er det rette valg. Hvis man overhovedet ikke kender hunden, så kan det være svært at vide hvordan den reagerer på forskellige ting, om den kan være sammen med børn osv. Man skal altså være ekstra omhyggelig, hvis det er en voksen hund, som man aldrig har haft kendskab til.

Er det en hund du i forvejen kender?

Er det derimod en hund, som man allerede i forvejen kender, og har tilbragt tilpas tid sammen med, så kan det sagtens være et godt valg at tage hunden til sig. Det kan være, hvis hunden har tilhørt et familiemedlem, eller en god ven, som af visse årsager ikke længere kan tage sig af den, der kan være mange grunde.

Har man haft kendskab til hunden, så ved man også hvilken prægning den har fået fra den forrige ejer, og hvad der kan forbedres.

Hele familien skal være enige

Uanset om det er en voksen hund, eller hvalp, så nytter det ikke noget, hvis du, som den ansvarlige, præger hunden på én måde, og et andet familiemedlem gør det stik modsatte, det vil kun forvirre hunden. Bor du derfor sammen med andre, som også har indflydelsen på prægning, så er det vigtigt at alle sammen er enige om de samme regler.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side