Hypotermi hos hunde: symptomer, årsager og behandlinger

Hypotermi hos hunde: symptomer, årsager og behandlinger

Forfatterens synspunkter er helt og aldeles hans, eller hendes egne, og afspejler muligvis ikke MUY's synspunkter.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side

Når kropstemperaturen falder, sænkes hjertefrekvensen og vejrtrækning, hvilket kan medføre alvorlige sundhedsproblemer. Konsekvensen af vedvarende hypotermi kan omfatte hjerteproblemer, nyresvigt, langsom eller ingen vejrtrækning og til sidst døden til følge.

For at forstå alvoren af hypotermi, er her en kort historie, der fandt sted for blot få år siden. En kvinde havde efterladt sin hund i dens hundebur i mere end 10 timer, en kold vinterdag. Temperaturen kom helt ned på -20 grader celcius. Desværre døde hunden af hypotermi. Kvinden blev senere anholdt af politiet for mistanke af dyremishandling, efter at have modtaget et tip fra en bekymret borger.

Det er uden tvivl en skrækhistorie, og en, der ikke burde have fundet sted. Hvis du ser tegn på hypotermi hos din hund, skal du straks skride til handling. Her er alt du behøver at vide om symptoner, årsager og behandling af hypotermi (nedkøling), og hvordan at man forhindrer at det sker for sit elskede kæledyr.

Symptomer på hypothermi hos hunde

Her er nogle af de symptomer på hypotermi hos hunde, som du skal være opmærksom på i de kolde vinter måneder. Hvis du mærker tegn på hypotermi hos din hund, skal du omgående sørge for at holde den varm, og straks kontakte din dyrlæge for yderligere behandling.

 • Virker søvnig, sløv eller svag
 • Pelsen og huden er kold ved berøring
 • Formindsket hjertefrekvens
 • Kropstemperaturen er under 35 grader celcius
 • Tandkødet eller øjenlåg er blege eller blå
 • Problemer med at gå
 • Bevidstløshed
 • Problemer med vejrtrækning
 • Udvidede pupiller (den sorte indre cirkel er større end normalt)

Årsager til hypotermi hos hunde

Alvorlig hypotermi hos hunde forårsages oftest da ejeren undlader at genkende de tidlige tegn. Det sker også, når ejerne efterlader deres kæledyr ude om natten, eller hvis de er eksponeret overfor kulde i for lang tid. Det kan dog også ske under normale temperaturer, især hvis hunden er gammel, ung eller under bedøvelse. Her er nogle af de mest hyppige årsager til hypotermi hos hunde.

 • Eksponering overfor koldt vejr, eller være i koldt vand i lang tid
 • Våd pels eller hud

Behandling for hypotermi hos hunde

Det er vigtigt, at man straks begynder med behandling af hypotermi hos hunde, da det hurtigt kan blive livstruende. Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har hypotermi, skal du gøre følgende.

 • Fjern dit kæledyr fra kulden og læg den i et varmt rum.
 • Tør dit kæledyr grundigt enten med et håndkæde, eller en hårtørrer sat på varm-luft, og den laveste blæse-indstilling, fra en afstand på omkring 30 cm.
 • Pak dit kæledyr ind i et tæppe (varm det først i tørretumbleren)
 • Kontroller temperaturen med et termometer. Hvis det er under 35 grader, bør du straks tage kæledyret til en dyrlæge.
 • Varmepuder kan bruges, hvis din hund er tør, men hold øje med den, så den ikke tygger på ledningerne.
 • Lad din hund drikke lunkent vand.

Hvis hundens kropstemperatur er over 35 grader, så vent 10-15 min. for at se, om temperaturen er faldende, og alvorligheden af hypotermien. Imens bør du følge ovenstående opvarmningsteknikker.

Når hundens kropstemperatur er over 37 grader, eller højere, kan du fjerne varmepuderne, men sørg for at den holder varmen. Det er samtidigt vigtigt, at man får hunden kontrolleret af en dyrlæge sammen dag, selv hvis kropstemperaturen er på det normale niveau igen, fordi at en forekomst af hypotermi kan være skadelig på de interne organer.

Hvis dit kæledyr ikke reagerer på at opvarme dens krop inden for 30 til 45 minutter, skal du omgående gå til den nærmeste dyrlæge.

Forebyggelse af hypotermi hos hunde

Du kan forebygge hypotermi, ved at undlade at lukke din hund ud i koldt vejr, eller vand i længere tid ad gangen. Nogle hunde håndterer kulden bedre end andre, så vær opmærksom på, hvor godt dit kæledyr tolerer kulden. Gamle kæledyr, små hunde og dem med kort pels kan være mest modtagelige overfor hypotermi. Hvis din hund ikke er god til at tolerere kulden, så bør du overveje at anskaffe en hundefrakke med støvletter, for at beskytte hunden.

Er du i tvivl om din hund kan tolere det kolde vejr?

Hvis du er i tvivl, så kan du søge efter din hund hos MUY, og derefter kigge på racens karaktertræk, i dette tilfælde dens score på "Tolerer koldt vejr". En hund der klarer sig godt her, er fx en Siberian Husky.


Frem for alt, så husk at brug din sunde fornuft i disse kolde måneder. Hvis du selv synes at der er for koldt at begå sig udenfor, så er der en stor sandsynlighed for at din hund synes det samme.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side