Danskerne skal blive bedre til at vælge den rette hund fra start

Danskerne skal blive bedre til at vælge den rette hund fra start
Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side

Der kan være flere gode årsager, til hvorfor at man ikke længere kan beholde en hund. Desværre ser vi også rigtig mange ærgerlige tilfælde, hvor det helt kunne have været undgået, hvis bare ejeren havde tænkt sig lidt bedre om forinden; og det går i sidste ende ud over hunden, som i værste fald må aflives.

- Dyr er levenede væsener, som kræver omsorg og tryghed. Hvis ikke disse kan gives til dyret, så bør man nok ikke anskaffe sig et, siger Anders Hansen, stifter af MUY.

Vælg den rigtige hund fra starten af

Hvis man udelukkende vælger en hund, ud fra dets udseende, hvilket der tilsyneladende er mange danskere som gør, så kan det næsten aldrig undgås at der opstår problemer før eller siden. Heldigvis er der også de mere fornuftige danskere, som sætter sig ind i racens behov som aktiveringsniveau, pelspleje, størrelse m.m. Derudover er det vigtigt, at man kan kigge realistisk på sin egen personlighed og livsstil.

Kan man ikke leve op til hundens behov, så går der ikke lang tid, før man får en utilfreds hund, og et sådant forhold kan ikke vedligeholdes på sigt. Dette er en af de primære årsager, til hvorfor nogle vælger at de ikke længere ønsker at beholde sin hund, hvilket er en rigtig kedelig oplevelse både for hunden, men også ejeren – som nemt kunne have været undgået.

- Hos MUY arbejder vi på at gøre det mere tilgængeligt, og overskueligt for kommende, eller nuværende hundeejere at forbinde med kenneler fra Dansk Kennel Klub (DKK/FCI) – og hinanden – på én samlet platform, siger Anders Hansen og fortsætter.

- Jeg oplevede at mange kommende hundeejere, og endda kenneler synes at det var for besværligt at finde rundt i. Før skulle man rundt på måske 30 helt forskellige hjemmesider. Hos MUY er det vores håb at gøre det muligt at kunne følge DKK/FCI kenneler, og andre hundeejere på én enkel løsning, slutter Anders Hansen.

FCI (Fédération cynologique internationale, eller oversat på dansk ”International hundeorganisation”) er et internationalt forbund af kennel klubber. Her hører også Dansk Kennel Klub (DKK) under, som den anerkendte klub i Danmark.

Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis! Man kan nemt oprette en side, kenneler skal dog først sende kennelmærke bevis for at sikre kvaliteten. Herefter kan man følge andre sider, dele opslag på sin egen tidslinje og skabe nye forbindelser.

- Derudover har vi også fokus på at hjælpe danskerne med at blive klogere på de mange forskellige hunderacer, så vi kan bidrage til at man får valgt den rette hund til ens livsstil fra start, siger Anders Hansen og fortsætter.

- Anskaffer man sig en hund som har behov for mere aktivitet, end man selv kan tilbyde, så er det kun et spørgsmål om tid før der opstår problemer. Situationer som disse vil vi gerne hjælpe med at undgå, både for hund og ejer, slutter Anders Hansen.

Gode råd inden du køber hund

Ved at stille sig selv kritiske spørgsmål; enten i fællesskab med sin familie, eller venner som kender dig godt, så kan man i mange tilfælde forebygge, at man kommer til at begå en handling, man efterfølgende fortryder.

Her finder du en række gode råd, som du med fordel kan tænke på, inden du køber hund.

1. Har du tiden og overskuddet?

En hund kræver din opmærksomhed og omsorg dagen lang. Det er også vigtigt at huske på, at hunde maksimalt bør være alene hjemme 5 timer dagligt. Typiske problemer hos hunde, opstår da de ikke får oplevet nok. De har brug for at komme ud i naturen, og møde fremmede lugte. Derudover skal hunden aktiveres flere gange dagligt, selv når vejret er koldt; og nej, det er ikke nok bare at lukke den ud i baghaven. Du bør også tænke på pelspleje, som kan afhænge alt efter racen du vælger, og naturligvis opdragelse af din hund.

2. Tænk fremadrettet

Det er vigtigt at huske på, at du skal leve med hunden i de næste 7-13 år (eller måske længere). Spørg derfor dig selv, hvor du ser dig selv, eller din familie til den tid, og om en hund passer ind i den hverdag. Drømmer du om at bo i udlandet, eller rejse meget, så bør du måske ikke anskaffe dig en hund lige foreløbig.

3. Ansvaret er altid de voksnes

Det kan være at dine børn har fået lokket dig til at få en sød hund i familien, men husk på at børns interesser hurtigt kan ændre sig igen. Måske har de endda lovet dig, at gå tur med hunden dagligt, og alt det andet. Ansvaret for hunden vil dog altid ligge hos de voksne. Hvis det drejer sig om mindre børn, så bør hunde aldrig være alene med børn uden en voksen tilstede alligevel.

4. Tag hundens størrelse i betragtning

Størrelsen på din hund kan have betydning, alt efter hvor du bor, og hvordan din hverdag ser ud. Større hunde har typisk en større appetit, end de mindre hunde, hvilket betyder højere udgifter til foder. Alle størrelser har dog lige så meget behov for opdragelse og aktivitet, og hver især har deres fordele og ulemper, alt efter sin livsstil og personlighed.

En lille hund, kan være nem at tage med på arbejdet, eller i byen. Bor man i en lejlighed på femte sal, og er der trapper involveret i ens dagligdag, så spiller hundens størrelse også en vigtig rolle.

Husk: Hvis din hverdag involverer mange trapper, bør du også huske på at hunde som endnu ikke er fuldt udvokset (fysisk) aldrig bør gå op og ned ad trapper selv, da dens knogler og muskler belastes.

Nogle små racer betegnes som voksne når de er omkring 12 måneder, mens større racer først anses som voksne når de er omkring 24-36 måneder. Hvis du vælger en større race, har du så kræfterne til at bære din hund op og ned at trapperne i denne periode?

5. Tænk på omkostningerne

- Det er ikke billigt at have hund. Vi anbefaler at man tilsidesætter minimum 1.000kr. til en hund om måneden, siger Anders Hansen.

Husk på at det desuden er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin hund; en sygeforsikring er også at foretrække, så udgifter til både planlagte, og uplanlagte dyrlægebesøg kan blive dækket. Derudover kommer der yderligere udgifter til foder, godbidder, legetøj, transportbur, træning, medlemsskaber og alt det andet.

6. Traf beslutningen i fællesskab

Det er en stor beslutning at anskaffe sig en hund, og alle i familien skal være indforstået med de ændringer, som en hund kan påføre hverdagen i hjemmet. Skal man på besøg hos venner, eller på ferie, så bør man så vidt muligt tage hunden med, eller finde en fast hundepasser, som hunden er tryg ved.

7. Vælg den rigtige race

Det er ikke nogen nem opgave at finde hunderacer som passer til ens personlighed, og livsstil. Der findes nemlig hundredvis af forskellige hunderacer, som hver især er forskellige på deres egne måder.

Heldigvis har vi gjort det nemmere at blive klogere på hunderacer, og vise karaktertræk og raceportræt. Vælger man en blandingsrace, kan det være sværere at forudse, hvordan den vil udvikle sig. De kan dog naturligvis stadig være lige så gode familiehunde som racehunde. Vi har også udviklet en Hvilken hund test som er den mest dybdegående test.

- Hos MUY anbefaler vi vores besøgende at købe hund med DKK/FCI stamtavle, da disse kenneler følger strenge avlsrestriktioner og krav, som hele tiden forbedrer en races genetiske helbred m.m., siger Anders Hansen.

8. Find en god opdrætter

Det er en tillidssag at finde en god opdrætter. Husk samtidig på at opdrætteren ikke er forpligtet til at sælge dig en hvalp, og måske endda forlanger at udvælge en hvalp til dig. Hvis det ikke er okay med dig, så bør du vælge en anden opdrætter. Du bør altid finde flere opdrættere, og besøge dem alle sammen. Du kan samtidig få en god idé til hvordan hvalpen vil udvikle sig ved at se forældrene. Man kan, og bør altid forlange at se tæven (moren) og eventuelle søskende i kuldet; bemærk om de virker sunde, raske og imødekommende i deres omgivelser.

En god opdrætter sørger desuden for at hvalpene bliver socialiseret, og vender sig til hverdagsting, som at køre i bil, være sammen med børn og voksne af begge køn, og har ikke noget at skjule. Kender du en god ven, eller familiemedlem som ved meget om hunde, så kan det være en fordel at tage ham eller hende med. Undersøg desuden om hvalpen har en stambog, og undersøg organisationen yderligere.

- MUY er de første til at gøre det muligt for både kommende, eller nuværende hundeejere og kenneler fra Dansk Kennel Klub (DKK/FCI) at forbinde, og følge hinanden på én samlet platform. På den måde, gør vi det fremover mere overskueligt og tilgængeligt for alle, fortæller Anders Hansen.

Hvad gør man hvis man ikke længere kan beholde en hund?

Det er en ærlig sag at erkende, at man ikke længere kan beholde en hund, og derfor ønsker at finde et nyt godt hjem til den. Men hvad bør man egentlig gøre, og hvad skal man være opmærksom på? Det kigger vi nærmere på her.

Familiemedlem eller en god ven (gratis)

Kender man et familiemedlem, eller en god ven, som har tilbragt tid sammen med hunden før, og kender til dens adfærd, så kan dette også være en god mulighed, da hunden slipper for at skulle lære en helt ny person at kende.

Hvis årsagen bag, er at man ikke kunne leve op til hundens behov såsom aktivering; så er det meget vigtigt, at man ikke begår samme fejl igen, ved at give hunden videre til en ny person, som heller ikke er i stand til det.

Kontakt opdrætteren (gratis)

De fleste opdrættere tager gerne en hund tilbage igen, og insisterer i enkelte tilfælde direkte på det i en kontrakt, hvis behovet skulle opstå. Derfor er det altså en god mulighed, at forsøge at kontakte opdrætteren. Husk dog på, at opdrætteren ikke er forpligtet til at tage hunden tilbage.

Aflever hos et dyreinternat (ikke gratis)

Hvis de andre muligheder ikke gav pote, så kan det være at man bør overveje at aflevere sit kæledyr hos et dyreinternat. Bemærk dog, at dette alternativ ikke altid er gratis! Nedenunder kan man se en prisliste, over hvad det koster at adoptere, eller aflevere sit kæledyr hos Dyrenes beskyttelse.

Priseksempler:

Hund (uanset størrelse og alder): 2.500 kr.
To katte/killinger på samme tid: 1.500 kr.
Modtagelsesgebyr - hund til bortformidling: 950 kr.
Modtagelsesgebyr - neutraliseret og id-mærket kat til bortformidling: 550 kr.
Modtagelsesgebyr - ikke-neutraliseret og umærket kat til bortformidling: 1.350 kr.
Kilde: dyrenesbeskyttelse

Dansk Dyreværn Århus tager et skridt i den rigtige retning

Tidligere på året valgte Dansk Dyreværn Århus, som det første dyreinternat i landet, at fjerne gebyret for aflevering af dyr hos deres internat. Det gjorde man eftersigende, da man mente at gebyret var med til at hindre, at folk afleverede deres dyr et trygt sted.

Til TV2 ØSTJYLLAND, har Kalle Fisker, bestyrelsesformand for Dansk Dyreværn Århus sagt følgende.

- Jeg kan have en mistanke om, at et gebyr har været en hindring for nogle for at komme med dyret. Det kan jo være, at man ikke kan have dyret mere af økonomiske årsager, og det skal i hvert fald ikke det, der er en hindring for at dyret får en ordentlig behandling. Så vil vi hellere påtage os de udgifter og så passe dyret ordentligt, siger Kalle Fisker.

Spørger man Anders Hansen, så er det et skridt i den rigtige retning.

- Det glæder mig at Dansk Dyreværn Århus har truffet den beslutning, fortæller Anders Hansen og fortsætter:

- Jeg mener at det er det helt rigtige at gøre, for dem som ikke længere kan beholde en hund på grund af økonomiske vanskeligheder. Det er nemlig her, hvor folk kan tyde til handlinger som at efterlade dyret under dårlige omgivelser, slutter Anders Hansen.

Test dig selv: Hvilken hund skal jeg vælge?

Vidste du, at vi hos MUY har udviklet den mest dybdegående test når det kommer til valg af hunderacer? Du kan blive klogere på mere end 200 forskellige hunderacer på vores hjemmeside. Racerepræsentanter, eller personer med mange års kendskab om de enkelte racer hjælper os med at udfylde karaktertræk, og beskrivelser for hunderacer.

På den måde kan vi sammenligne de karaktertræk, som du efterspørger hos en hund, for at vise dig relevante hunderacer som måske passer ind i din hverdag og livsstil – hvilket er vigtigt at have med i sine overvejelser.

Tag testen her

Hvad er MUY?
Hvad er MUY?

MUY er et socialt netværk, som forbinder opdrættere og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden – og meget mere. Enkelt og gratis!

Opret side