10 Typiske Hundepleje fejl og hvordan at man undgår dem

10 Typiske Hundepleje fejl og hvordan at man undgår dem

Forfatterens synspunkter er helt og aldeles hans, eller hendes egne, og afspejler muligvis ikke MUY's synspunkter.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side

Det kan være en rodet, vanskelig og måske ligefrem ubehagelig affære, for både dig og din hund, hvis du laver fejl uden at indse det. Måske vil du spare nogle penge ved at pleje din hund derhjemme, istedet for at få det gjort hos en professionel. Der er dog en god grund til hvorfor, at professionelle hunde-plejere tager sig betalt for at gøre det hårde arbejde for dig, de ved nemlig hvad de laver.

Hvis du stadig er klar på at gøre det selv, så er her nogle typiske fejl som hundeejere begår, og hvordan at du undgår dem.

1. Du glemmer at træne din hund

Hvis du gerne vil pleje din hund, uden at forårsage angst, eller gøre skade, så bør du træne din hund for at blive klar til den store omvæltning. Det betyder altså, at man starter tidligst muligt i hundens liv, allerede som hvalp. Du skal altså sørge for at hunden er tilpas med at blive rørt i ansigtet, poterne, halen og resten af kroppen. Sørg også for, at andre personer, udover dig selv, også får lov til at røre hunden, så den bliver komfortabel med det.

Selv for de hunde, der først bliver tilvænnet til pleje senere i livet, er det vigtigt at den føler sig tilpas med det. Du bør så vidt muligt, skabe et stressfrit miljø, og give din hund rigelig med ros og belønninger, mens den får børstet tænder, ordnet pels, eller måske endda et bad. Vær tålmodig, og prøv så vidt muligt at gøre det til en positiv oplevelse for din hund. Dette vil reducere risikoen for at din hund udviser vogtende adfærd, som vil gøre plejen svær at få udført.

2. Du undlader at børste inden den er våd

Hvis din hund har lang pels, så er dette især vigtigt. Årsagen er at hunde med langt hår, nemt kan få indviklet hår, hvilket skaber sammenflettet totter, der kan være irriterende for hunden. En hurtig børstning, inden hunden får et hurtigt bad, løsner ethvert dødt hår der måtte være i pelsen, eller frakken, som man også kalder det. Dette kan forhindre ubehag, når du børster din hund.

3. Du undlader at børste efter tørring

Udover at børste hunden før badet, så skal du også huske at børste efter baddet. Hvis du har gjort dit forarbejde, og børstet hunden på forhånd, så vil dette være meget nemmere, og mindre smertefrit for hunden. Det er desuden også vigtigt at gøre, da baddet kan løsne yderligere dødt hår i frakken. Hvis du ikke børster efterfølgende, så risikerer du at hundens pels bliver sammenflettet, og det bliver din ven nok ikke særlig glad for. Husk derfor, at børstning altid er noget som skal gøres før og efter.

4. Ingen pleje om vinteren

Flere gange har jeg set en unødvendig bekymring hos mange hundeejere. Mange tror nemlig, at hvis de børster hundens pels i vinter månederne, at hunden vil gå hen og fryse. Af den grund, er der mange hundeejere, som slet ikke plejer hundens pels i de kolde måneder, og det er helt forkert. Dette vil resultere i en intens fælde-periode, forinden de varmere måneder kommer tilbage, og på det tidspunkt er der kun én løsning tilbage, nemlig at kort-barbere pelsen, hvilket er det stik modsatte, af hvad hund, og ejer vil have om vinteren.

Du bør altså derfor fortsætte med børstningen, og badene om vinteren, og overvej at give din hunds pels en kort trim. Gør man dette, undgår man afskallet hår i pelsen, samtidig med at hundens naturlige frakke holder den varm.

5. Du glemmer at klippe kløerne langsomt og præcist

Det skal ikke være en hemmelig, at det godt kan være noget af en udfordring at klippe kløer hos hunde, og det er netop en af grundene, til hvorfor at du bør fokusere på at få tilvænnet hunden til det, allerede som hvalp. Det er meget vigtigt, at man ikke skynder sig med at få klippet negle, og at man bruger en skarp, og professionel negleklipper til hunde, som bør udskiftes regelmæssigt.

Det er meget vigtigt, at du har styr på, hvordan at du skal klippe kløer hos hunde. Hunde har både nerver og blodkar i kløerne, og det kan gøre meget ondt for hunden, hvis man ved et uheld får ramt dem.

Hvis din hund har lyse kløer, så vil du forholdsvis nemt kunne se nerverne og blodkar, og dermed nemmere undgå at ramme dem. Har din hund derimod mørke kløer, så kan det være en smule sværere at se nerverne. Sørg for at klippe kløerne langsomt, og lidt ad gangen. Hvis du er bare det mindste i tvivl, så bør du spørge din dyrlæge, eller en professionel for rådgivning.

6. Du er ikke grundig nok

Det er forholdsvis ligetil at børste hundens ryg. Desværre glemmer mange hundeejere, at der også er andre steder på kroppen, der skal børstes. Det kan fx være omkring maven, nakke, hale, ører, ansigt og armhuler. Alle disse har også brug for pleje, især da disse områder på kroppen, er der hvor flåter, og andre parasitter kan lide at angribe. Pleje af disse steder på hundens krop, og fjernelse af sammenflettede totter, vil ikke bare hjælpe din hund med at se bedre ud, det hjælper også med at bevare dens gode helbred.

7. Du er inkonsekvent

Bare fordi, at det ikke er tid til en komplet plejning, betyder det altså ikke, at du bare kan slappe af. Det er vigtigt, at man regelmæssigt børster hundens pels. Mange hundeejere glemmer helt at planlægge plejnings-perioder i løbet af året, eller der kan gå adskillige uger, uden at hunden får et bad, eller en kort trimning. Hvis man gerne vil undgå, at hunden helt glemmer, hvordan at det føles, så er løsningen, at man regelmæssigt tager sig af hundens pleje. Det vil resultere i mindre stress for hunden.

8. Hunden får shampoo i øjnene

Hvis du selv har prøvet at få shampoo i øjnene, når du har været i bad, så ved du at det ikke er særlig rart. Din hund har det på samme måde. Det er altså meget vigtigt, at man er ekstra omhyggelig, når man plejer hundens ansigt og hoved. Gør det langsomt, og skyld grundigt når du er færdig, og prøv så vidt muligt at undgå øjne-området hos din hund.

9. Du klipper eller trimmer for tæt på huden

Hvis du selv har taget opgaven op, med at klippe eller trimme pelsen, så er der flere faldgrupper man skal være opmærksom på. Hvis man benytter en trimmer, så skal man undgå at komme for tæt på huden, eller bruge en trimmer med slive blade da det kan efterlade et såkaldt razer burn (forbrændingsmærke). Disse kan hurtigt blive smittet, hvis de ikke behandles. Du bør derfor sørge for, at din trimmer altid har skarpe, og nye knivblade. Dette beskytter ikke kun din hunds hud, men hjælper også dig med at give din hunds frakke et mere jævnt look.

10. Du lader hunden komme udenfor lige efter pleje

Det er nok de færreste hunde, som ikke vil have lyst til at fyre noget krudt af efter sådan en omgang, men medmindre at du har lyst til at gennemgå hele processen igen, så er det vigtigt at du holder din hund indenfor i en kort periode straks efter plejningen.


Har du selv haft begået nogle af disse fejl før, eller kender du til andre, og hvordan undgår du dem? Lad os høre om dem i kommentarfeltet nedenunder.

Præmiepulje på 10.000,00 kr.
Hvad er MUY?

MUY er et nyt dansk socialt netværk, som forbinder DKK/FCI kenneler og kommende, eller nuværende hundeejere med hinanden. Helt gratis!

Opret side